Parhaat jääpallojoukkueet ja naispelaajat

Naisten jääpallo on uudelleen elpymässä oleva laji. Useiden vuosien ajan naisten jääpallossa ei kilpailtu lainkaan Suomenmestaruudesta, mutta 2000-luvun puolivälissä joukkueita saatiin taas tarpeeksi kokoon. Kaudella 2018-2019 naisten jääpallon mestaruudesta kilpaili kuitenkin vain neljä joukkuetta. Sarjassa mukana olivat Mikkelin Kampparit, Veitsiluodon Vastus Kemistä, Wiipurin Sudet Lappeenrannasta, sekä Helsingin IFK Bandy. Lappeenrannan joukkueella on eniten mestaruuksia yhteensä ja se voitti mestaruuden myös vuonna 2019. Tästä artikkelista voit lukea lisää näistä neljästä parhaasta joukkueesta, parhaista suomalaisista naisjääpalloilijoista sekä otteluista, joissa joukkueiden paremmuudesta kisataan.

Neljä parasta

Mikkelin Kampparit on seura, joka on panostanut etenkin junioritoimintaansa, mutta myös naisten joukkueeseen. Se saikin kaudelle 2019 kokoon joukkueen, joka tuli SM-kisoissa kolmannelle sijalle. Kemiläinen jo 30-luvulla perustettu urheiluseura Veitsiluodon Vastus on nykyään lähinnä palloilulajeihin keskittynyt urheiluseura. Sen nykyinen päälaji on jääpallo, jossa seuralla on yhteensä 28 Suomenmestaruutta. Myös naisten ja etenkin tyttöjen joukkue on pärjännyt jääpallossa erityisen hyvin.

Wiipurin Sudet on yksi perinteikkäimmistä palloilulajeihin keskittyneistä urheiluseuroistamme. Se on perustettu jo vuonna 1912 ja sen alkuperäinen nimi oli Wiipurin Bandy ja Jalkapalloseura, mikä vaihtui Wiipurin Susiksi vuonna 1924. Sodan aikana seura toimi vuosien ajan Helsingissä, minkä jälkeen se muutti Kouvolaan ja nykyisin se toimii Lappeenrannassa. Seura keskittyy junioritoimintaan sekä naisjääpalloon ja se onkin voittanut naisten Suomenmestaruuden kuutena kertana peräkkäin, viimeksi vuonna 2019.

HIFK Bandyn naisten joukkue on voittanut Suomenmestaruuden kolmesti ja se on ollut mitalisijoilla kymmenen kertaa. Myös HIFK:n seurajohto on huolissaan jääajasta, jota jääpallon pelaajille ja nuorille harrastajille on tarjolla harjoittelua varten. Edustusjoukkuekin pääsee välillä jäälle vain kerran viikossa ja junioreille aikaa ei tahdo löytyä lainkaan. Etenkin eteläisessä Suomessa tilanne on hankala, koska vuodesta riippuen saattaa mennä todella pitkälle kautta, ennen kuin ulkokentille päästään tosissaan harjoittelemaan. Tähän helpotusta toisikin Helsinkiin suunnitteilla oleva maamme ensimmäinen jääpallohalli.

Suomalaiset naisjääpalloilijat

Parhaat tällä hetkellä Suomessa pelaavat naisjääpalloilijat mahtuvat näihin neljään joukkueeseen, jotka ovat viime vuosina kisanneet Suomen Mestaruudesta. Suomen parhaimmistoa pelaa kuitenkin myös ulkomailla, pääosin Venäjällä, Ruotsissa ja Norjassa.

Suomalainen kaukalo- ja jääpallon monitaituri Hanna Teerijoki on yksi tunnetuimmista suomalaisista naispuolisista talviurheilijoistamme koskaan. Hanna oli paitsi SM-tason jääpalloilija, hänellä on Suomen mestaruuksia kaukalo- ja jääpallon lisäksi myös useissa muissa lajeissa kuten maahockeyssä, jalkapallossa ja golfissa. Jääkiekossa Teerijoki ei koskaan voittanut Suomenmestaruutta, mutta Ruotsissa pelatessaan hän on saavuttanut Ruotsin mestaruuden kahdesti. Teerijoki on pelaajana niin taitava, että häntä harkittiin mukaan pelaamaan miesten edustusjoukkueeseen. Hanke ei kuitenkaan onnistunut, mutta Teerijoen ura on säilynyt silti ikonisena osoituksena monipuolisesta osaamisesta.

Linda Lohiniva valittiin vuoden 2019 parhaaksi suomalaiseksi jääpalloilijaksi. Linda on kotoisin Haaparannasta ja jääpalloa hän on harrastanut aivan lapsesta asti. Mestaruuksia hän on voitanut Suomessa pelatessaan Tornion, Veiterän ja Vastuksen joukkueissa. Sittemmin Lohiniva vaihtoi pelaamaan Ruotsiin, jossa hän on pelannut HT Bandyssä, Kalixissa sekä Väteråsin VSK Bandyssä. Västeråsin riveissä Linda oli ratkaisuntekijänä vuoden 2019 finaalissa, kun hän teki viimeisenä lyöjänä ratkaisumaalin rangaistuslaukauskisassa. Vuonna 2020 25 vuotta täyttävä Linda jatkaa edelleen VSK:ssa ja tähtäimenä on pärjätä tulevassa naisten maailmancupissa mahdollisimman hyvin.

Norjassa pelaava Sara Oravuo avusti voitokkaasti Wiipurin Susien joukkuetta vuonna 2019 tuoden heille SM-kultaa jo kuudennen kerran peräkkäin. Naisjääpallon yksi tulevista tähdistä on Marisa Klemola, joka pelaa Ruotsissa Skirö AIK:ssa. Hänet valittiin joukkueensa parhaaksi maalintekijäksi ja joukkue voitti 17-vuotiaiden tyttöjen Ruotsin mestaruuden.

Naisten mestaruuskilpailut

Naisten Suomenmestaruus ratkaistaan turnausmuotoisilla peleillä. Aluksi pelataan kaksi tai kolme alkuottelua. Tämän jälkeen välierissä pelaavat vastakkain alkuerissä parhaiten pelannut sekä neljänneksi tullut joukkue. Vastaavasti vastakkain asettuvat toiseksi ja kolmanneksi tulleet joukkueet. Näissä välieräotteluissa hävinneet joukkueet pelaavat pronssimitalista. Voittaneet joukkueet pääsevät pelaamaan loppuotteluun, jossa selvitetään, kumpi joukkue voittaa Suomenmestaruuden.

Jotta mestaruudesta voidaan sääntöjen puitteissa pelata, tulee joukkueita siis olla vähintään neljä. Vuonna 2019 tämä saatiin onnistumaan, sillä joukkueita oli juuri vaadittu määrä. Jos joukkueita on vähemmän, voidaan silti pelata siitä, mikä jääpallojoukkue on paras. Tällöin ei kilpailla Suomenmestaruudesta vaan lajiliiton mestaruudesta.

Maailmanmestaruudesta naisten jääpallossa on oteltu vuodeta 2004 lähtien. Ruotsi ja Venäjä ovat hallinneet myös naisten mestaruuksia ja kilpailuissa mukana ovat Suomen ja Norjan lisäksi olleet myös Yhdysvallat, Kanada, Viro, Sveitsi ja Unkari sekä Kiina. Suomen naiset ovat päässeet neljästi pronssisijalle ja Suomi on ollut kahdesti naisten loppuottelun isäntämaana.

Myös Bandy World Cup on järjestetty vuosittain niin miesten kuin naistenkin jääpallojoukkueille. Tämä kilpailu on perinteisesti pidetty Ruotsissa ja tarkoituksena on ollut löytää maailman paras jääpallojoukkue. Vastakkain eivät siis pelaa eri maiden kansalliset joukkueet vaan paikalliset jääpallojoukkueet ottelevat keskenään paremmuudesta. Oanottajajoukkueet päätetään aina edellisen kauden tulosten perusteella. Cuppia on pelattu vuodesta 1974 saakka ja sitä ovat dominoineet ruotsalaiset sekä venäläiset joukkueet.