Vaikka jääkiekko on nykyään talvilajeista kaikkein suosituin, se on kuitenkin alun perin kehittynyt jääpallon kaltaisista lajeista, joissa pyrittiin kuljettamaan pallo mailan kanssa vastustajan maaliin. Laji siirtyi myös jääkentille jo yli tuhat vuotta sitten, jolloin vähitellen alettiin käyttää pelissä pallon sijasta jäätä pitkin liukuvaa kiekkoa. Pikkuhiljaa nämä kehittyivät omiksi lajeikseen ja 1900- luvulle asti jääpallo oli Euroopassa itse asiassa jääkiekkoa suositumpaa. Vasta kun jääkiekon suosio levisi Pohjois-Amerikasta ja erityisesti Kanadasta takaisin Eurooppaan, alkoi jääkiekon suosio saavuttaa myös meillä jääpallon suosiota. Kun jääkiekosta tuli olympialaji, se sivuutti jääpallon lajina Euroopassakin.
Lajien kulttuurierot
Jääkiekko ja jääpallo poikkeavat toisistaan paitsi säännöiltään myös kulttuuriltaan. Etenkin fyysisen pelaamisen mahdollistama jääkiekko vetoaa yleisöön, sillä kentällä tapahtuu koko ajan ja pelaajien välisen jännitteen ja toisinaan myös kitkan voi tuntea katsomoon asti. Vaikka jääkiekossa tapahtuvia onnettomuuksia on pyritty minimoimaan, on sen arvaamattomuus yksi syy, miksi laji on niin suosittua. Jääkiekon ympärille kasvanut kulttuuri on erilaisuudestaan huolimatta verrattavissa jalkapallokulttuuriin. Väriä tunnustetaan, ja omaa suosikkijoukkuetta kannatetaan, kuitenkaan menemättä liiallisuuksiin asti.
Urheiluvedonlyönti on myös tehnyt jääkiekosta entistä suositumpaa. Jääkiekko on lajina monen suomalaisen sydäntä lähellä. Osalle vedonlyönnin viehätystä nostaa oman suosikkijoukkueen kannattaminen. Kun peliä kuitenkin aikoo seurata ja kannustaa omaa joukkuettaan, samalla pelistä voi tehdä itselleen hieman jännittävämpää. Tämä tarkoittaakin sitä, että suurin osa lyö vetoa voittajajoukkueen puolesta. Toiset kuitenkin perehtyvät tilastoihin hieman syvemmin ja valitsevat vetokohteen useista tarjolla olevista vaihtoehdoista.
Jalkapallon lisäksi myös jääkiekon live-vedonlyönti on erittäin suosittua. Tällöin voit ottelua seuratessasi veikata reaaliaikaisesti pelin lopputuloksen sijasta vaikka siitä, mitä pelissä seuraavaksi tapahtuu. Useita eri vedonlyöntivaihtoehtoja tarjoaa Unibet, jonka sivuilta löydät sekä suosituimmat NHL-kohteet kuin myös kotimaisen jääkiekon huippupelit. Tällä vedonlyöntisivustolla voit katsella parhaita jääkiekko-otteluina live-striimauksella ja seurata samalla kertoimien kehitystä.
Jääpallon ja jääkiekon erityispiirteet
Vaikka jääkiekko on alun perin kehittynyt jääpallosta, ovat näiden kahden lajin säännöt nykypäivänä hyvin erilaiset. Itse asiassa jääpallo muistuttaa enemmän säännöiltään jalkapalloa. Sen kenttäkin on samankokoinen jalkapallokentän kanssa kun taas jääkiekkokenttä on huomattavasti pienempi. Myös jääpallon peliaika on sama kuin jalkapallossa, eli ottelussa pelataan kaksi 45 minuutin pituista puoliaikaa kun taas jääkiekossa pelataan kolme 20 minuutin pituista erää. Myös paitsiosääntö on yhteneväinen jääpallossa ja jalkapallossa.
Jääkiekon ja jääpallon sääntöjen eriytyminen kauas toisistaan tapahtui kun Eurooppalaiset veivät jääpallon mukanaan Pohjois-Amerikkaan, jossa jääkiekon katsotaan kehittyneen nykyiseen muotoonsa. Samanaikaisesti jääpallon suosio kasvoi Euroopassa, jossa sille kehitettiin omat jääkiekosta täysin poikkeavat viralliset säännöt 1800-luvulla. Jääkiekon nykyisten sääntöjen katsotaan olevan peräisin Kanadassa sijaitsevan Montrealin McGil-yliopiston opiskelijoilta, jotka 1870-luvulla päättivät kehittää jääkiekolle uudet yhtäläiset säännöt. Vaikka vuotta 1874 pidetään jääkiekon syntyvuotena, ovat pelin säännöt kuitenkin vielä muuttuneet ajan kuluessa. Alkuperäisten sääntöjen mukaan esimerkiksi jääkiekkokentällä voi olla jopa 15 pelaajaa per joukkue, ja lajin alkuaikoina syöttää sai vain eteenpäin.
Erot näkyvät myös varusteissa
Jääkiekko on myös jääpalloa huomattavasti fyysisempi laji. Jääkiekossa taklaukset ja tönimiset ovat tiettyyn pisteeseen asti sallittuja, kun taas jääpallossa ne ovat yleisesti täyin kiellettyjä. Varusteiltaan lajit poikkeavat nimiensä mukaan siinä, että jääpallossa käytetään pyöreää 60 grammaista palloa kun taas jääkiekossa käytetty kiekko on huomattavasti painavampi. Se on halkaisijaltaan 7,62 senttiä ja paksuudeltaan 2,54senttiä ja painaa 156-170 grammaa. Myös muissa varusteissa on eroja. Jääpallossakin erilaisia suojuksia voidaan käyttää, mutta siinä ei sääntöjen mukaan välttämättä vaadita muuta kuin luistimet, maila ja kypärä. Jääkiekossa juuri sen fyysisyyden vuoksi tarvitaan useita erilaisia suojuksia ja panssareita, jotta loukkaantumisilta voidaan parhaan mukaan välttyä.
Räjähtävyys vs. kestävyys
Jääkiekko vaatii pelaajaltaan yhtäkkisiä liikkeitä, havainnointikykyä ja reagointia nopeasti vaihtuviin tilanteisiin. Jääpallossa taas kysytään enemmän kestävyyttä. Vaikka jääkiekossa liikkeelle lähdetään usein räjähtävän nopeasti ovat jääpalloilijat usein nopeampia luistelemaan pidemmän ajan puitteissa. Kestävyyttä kaivataankin jääpallossa, sillä ottelun kesto on huomattavasti pidempi, 2 kertaa 45 minuuttia. Vaikka ulkopuolelta katsottuna voisi ajatella näillä kahdella lajilla olevan enemmän yhtäläisyyksiä, ne eroavat silti toisistaan todella paljon, minkä ovat huomannet myös pelaajat, jotka ovat kokeilleet molempia lajeja.